
به گزارش بسیج عشایر از فارس ؛ لباس قشقایی چه مردانه چه زنانه، نماد فرهنگ غنی قوم قشقایی است . لباس زنانهي ایل هنوز هم در بین زنان قشقایی و دیگر قبایل همسایه و مرتبط با آنها مرسوم است .
انواع پوشاک زنانه شامل: کلاقچه (کلاهک)، لَچَک (روسری)، آل باقی (پیشانی بند)، کؤینک (پیراهن)، کؤله جه (کت کوتاه)، تنبان (دامن) و کلش (گیوه) می باشد .
پوشاک مردان ایل هم شامل تنبان، پاپیچ ، کلش (گیوه)، کَپَنَک پشمی (شولا)، شال و آرخالُق است.
اکثر جمعیت قشقایی در گذشتههای نه چندان دور کوچنشین بودهاند امّا بعد از انقلاب اسلامی، بیشتر آنها در استانهای فارس، اصفهان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و خوزستان ساکن شده اند و هنوز با دامپروری، گلهداری، باغداری و کشاورزی امرار معاش میکنند.
18-علم وسواد درقشقایی.
اوخوماق(خواندن ونوشتن). ازکلمه ی اوخ به معنی تیر گرفته شده. چون اولین خطی که زبان ترکان اولیه، باان نوشته شده ومٌبَدع آن سومریان میباشندهمان خطی است که محققین غیرترک آن را بخاطر شباهت تلفظ وشکل( اوخ ) و میخ.خط میخی نامیده اند.درحالیکه شبیه پیکان.تیر(اوخ) است نه میخ.
پروفسورحسین محمدزاده صدیق استاد برجسته زبانهای کهن( اورخون..اوستایی..و پهلوی)وادبیات فارسی وانگلیسی میگوید.اولین خط غیرتصویری جهان بشریت .خط قشقایی کهن بوده که ازسمت راست به چپ وحروف آن
جدا از هم نوشته می شده و در پایان هرکلمه یک دایرهي تو پُر قرار می گرفته است.
وی یاد آور میشود که حدود دو هزار سال بعد از ابداع، این خط اندکی تغییر یافته و حرفها بههم چسبیده و این خط دوم قشقایی است که خط پهلوی از آن اقتباس گردیده است.»
اما مردم قشقایی فارس، به علت درگیریهای دائم با مهاجمین خارجی و حکومت های ظالم و نوع زندگی پرمشقّت خود در مناطق صعب العبور کوهستانی و کوچ و حرکت از سواحل خلیج فارس تا اصفهان، هیچ گاه مجال سواد آموزی نداشتهاند و اندک باسوادان ایل نیز فرزندان کلانتران و خوانین بوده، که به شهرها دسترسی و یا مُلّا و مُنشی مخصوص داشتهاند.
تا اینکه در سال1336 شمسی بزرگ مردی از میان ایل قشقایی برخاست و با زحمات فراوان، معلمان ایلی تربیت کرد. چادرهای سفیدی با عنوان مدرسهي سیار عشایری برافراشت و خواندن و نوشتن (اوخوماق) را ابتدا به قشقاییها و عشایر فارس و سپس به تمامی عشایر ایران آموخت و انقلابی در معاش، بهداشت و زندگی مردم ایلات به وجود آورد. به گونهای که هم اکنون اکثر مردم ایل قشقایی از نعمت خواندن و نوشتن برخوردارند و تعداد بسیاری از مهندسین، اطبا، دبیران و قضات از قشقایی و دیگر ایلات استان می باشد.
آن ابرمرد ایلی، محمد بهمن بیگی بود که کوه ها و دره ها را زیر پا نهاد، بی منّت پل، از رودهای خروشان گذشت و با شعار: «درس بدهید، درس بخوانید. درس بدهید، درس بخوانید. » قلوب عشایر و ایلات ایران را به هم پیوند داد و منجی قشقاییها و دیگر عشایر ایران از گرسنگی و فقر و فلاکت گردید. یاد و نامش جاويدان باد .
دیدگاه ها